Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ERGENLİK DÖNEMİ VE SOSYALLEŞME

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 42 - 49, 28.06.2016

Öz

Ergenlik dönemi, hızlı fiziksel büyüme, zihinsel işlevlerde gelişme, hormonal, duygusal değişiklikler ve sosyal gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir. Çocuğun yetişkin dünyasına girmeye başladığı, çocukluk ile erişkinlik arasındaki en uzun dönemdir. Ergen bu dönemde yeni deneyimlere ve maceralara açıktır. Ergen için arkadaşlık, beraberlik ve bulunduğu grupta kabul görmek önemlidir. Ergen, aile üyeleri ile çatışma içindedir, bağımsızlık duygusu ön plandadır. Ergenin sosyalleşmesi, ergenin doğuştan itibaren toplumun üyeliğini kazanmasında belli aşamalardan geçerek kendinden beklenen uygun rol ve normlardan haberdar olmasıdır. Ergenlik döneminde aile, okul, toplumsal gruplar ve kitle iletişim araçları, ergenin toplumsal kimliğini oluşturmasına ve toplumda saygınlık kazanmasında etkili olan etmenlerdendir. Ergenlik döneminin sağlıklı bir şekilde atlatılmasında hemşireler büyük rol oynamaktadır. Hemşire ergenin toplum içinde fiziksel, duygusal ve sosyal yönden gelişimini sağlamaya yardımcı olmaktadır. Ergenin ve ailenin haklarını korur ve savunur. Hemşire hem ergen ve ailesine hem de ergenin sosyalleşmesine katkı sağlayan okul yönetimi ve öğretmenlerine eğitim ve danışmanlık rollerini de yerine getirmektedir.

Adolescence and Socializing

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 42 - 49, 28.06.2016

Öz

Adolescence is a period of a rapid physical growth, improvement in mental function, hormonal, emotional changes and social development. Adolescence is the longest period between childhood and adulthood which children began to enter the adult world. Adolescent is open to new experiences and adventures in this period. Friendship, togetherness and acceptance in a group is important for an adolescent. Adolescents are in conflict with family members, sense of independence is at the forefront. Socialization of adolescents is to be informed appropriate roles and norms which expected from themselves by passing certain levels for gaining the membership of the society from birth. Family, school, social groups and mass media are the effective factors in constitution of social identity and gaining social respectability. Nurses plays a major role for overcoming adolescence in a healthy way. Nurse helps adolescence for physical, emotional and social aspects of development. Nurse protects and defends the rights of the adolescent and family and also performs training and consultancy roles which contribute school direction and teachers for adolescent socialization, adolescence and his/her family 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Editöryal
Yazarlar

Şükriye Şahin

Çağrı Çövener Özçelik

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şahin, Ş., & Çövener Özçelik, Ç. (2016). ERGENLİK DÖNEMİ VE SOSYALLEŞME. Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi, 5(1), 42-49.