Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Kronik Ruhsal Hastalıklarda Psikososyal Müdahalelerin İyileştirici Etkisi

Yıl 2023, Cilt: 7 Sayı: 2, 72 - 77, 27.12.2023

Öz

Kronik ruhsal hastalık bireyde şiddetli ruhsal belirtiler ile birlikte temel yaşam becerilerinde belirgin yetersizliklerin görüldüğü, bireyin kişisel, sosyal ve mesleki işlevselliğinde önemli bozulmaların ortaya çıktığı uzun süreli sağlık sorunudur. Kronik ruhsal hastalıkların tedavisinde psikofarmakoloji ve psikososyal müdahaleler bir arada yer almaktadır. Psikososyal müdahaleler hastalığın bireyin iyilik hali, psikososyal işlevleri ve yaşamı üzerindeki etkisini ele almak üzere geliştirilmiştir. Kronik ruhsal hastalıklarda ilaç tedavisi ve psikososyal müdahale kombinasyonu hastanın iyilik süresini uzattığı gibi hastaneye yatış maliyetlerini de azalmaktadır.
Psikososyal müdahaleler; ruhsal hastalık ile ilişkili psikolojik, sosyal, kişisel, ilişkisel ve mesleki sorunları ele alan farmakolojik olmayan tedavi edici müdahalelerin bir grubudur. Psikosoyal müdahaleler; genellikle aile müdahaleleri, psikoeğitim, bilişsel davranış terapisi, bilişsel müdahaleler, sosyal beceri eğitimi, akran desteği ve destekli istihdam gibi müdahaleleri içermektedir. Psikososyal müdahaleler ile hem ruh hastalıkların primer belirtileri hem de ruhsal sorunların bir sonucu olarak ortaya çıkan sekonder deneyimler ele alınmaktadır. Kronik ruhsal hastalıkların neden olduğu yeti yitimi bireyin yaşamının tüm boyutlarını etkilediğinden sadece belirtilerdeki azalma ile bütünsel bir iyileşme sağlanamaz. Bu nedenle ilaç tedavisi ile birlikte psikososyal müdehalelerin de kullanılması gerekir. Psikososyal müdehaleler ruh sağlığı hemşireliği işlevlerinin temel bir öğesi olduğundan psikiyatri hemşiresi holistik bir anlayışla bireyin psikososyal yaklaşımlara uyumunu destekler.

Kaynakça

  • Acar G, Buldukoğlu K. Psikoeğitimin bipolar bozuklukta relapslara etkisi: Sistematik bir derleme. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar 2014;6 (4): 310-329.
  • Arslantaş H, Sevinçok L, Uygur B ve ark. Şizofreni hastalarının bakım vericilerine yapılan psikoeğitimin hastalardaki klinik gidişe ve bakım vericilerin duygu dışavurumu düzeylerine olan etkisi ADÜ Tıp Fakültesi Dergisi 2009;10(2):3-10.
  • Bademli K, Çetinkaya Duman Z. Şizofreni hastalarının bakım verenlerine uygulanan aileden aileye destek programları: Sistematik derleme. Türk Psikiyatri Dergisi 2011;22(4 ):255-265.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer)
Bölüm Derleme
Yazarlar

Havva Tel

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 15 Aralık 2023
Kabul Tarihi 18 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Tel, H. (2023). Kronik Ruhsal Hastalıklarda Psikososyal Müdahalelerin İyileştirici Etkisi. Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi, 7(2), 72-77.