Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

YENİDOĞAN CİLT DURUM SKORU TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİ

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 9 - 15, 28.06.2016

Öz

Amaç: Bu araştırmanın amacı, yenidoğanın cilt durumunu değerlendirmede kullanılan ve orijinal adı “The Neonatal Skin Condition Score” olan, Yenidoğan Cilt Durum Değerlendirmesi (YCDD)’ni Türkçe’ye kazandırarak, Türkçe Formu’nun geçerlik ve güvenirliğini belirlemektir.

Yöntem: Bu araştırma metodolojik olarak yapılmıştır. Araştırma Mayıs 2009 ve Kasım 2009 tarihleri arasında Aydın’da bir üniversite hastanesinin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YYBÜ)’nde yatan ve olasılıksız örnekleme yöntemi ile seçilen 61 yenidoğan bebekle yapılmıştır. Veriler, çalışma grubundaki Bebekleri Tanıtıcı Bilgi Formu ve “Yenidoğan Cilt Durum Değerlendirmesi” ölçeği ile toplanmıştır.

Bulgular: Araştırmada YCDD’nin geçerliği (uyum geçerliği) Pearson Korelasyon katsayıları hesaplanarak incelenmiş ve gözlemciler arası toplam puan korelasyonlarının 0,72 ile 0,88 arasında değiştiği ve istatistiksel olarak önemli (p<0,001) olduğu bulunmuştur. Ölçeğin güvenirliği, grup içi korelasyon katsayıları ve Cronbach alfa katsayısı ile belirlenmiş; gözlemciler arası tutarlılık katsayısının toplam puan için 0,94 olduğu ve maddelerin her biri için 0,92 ile 0,94 arasında değiştiği ve güvenirlik katsayılarının 0,10 – 0,18 arasında olduğu bulunmuştur.

Sonuç: Bu çalışma, Yenidoğan Cilt Durum Değerlendirmesi’nin Türkçe formunun geçerliğinin yeterli düzeyde olduğunu gösterdi. Ayrıca ölçeğin Türkçe formunun gözlemciler arası tutarlılık katsayısının yeterli düzeyde olduğu, fakat iç tutarlılık katsayısının düşük olduğu sonucuna varıldı.

Validity and Reliability of the Turkish Version of Neonatal Skin Condition Score

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 1, 9 - 15, 28.06.2016

Öz

Aim: The purpose of this research was to acquire and test the reliability and validity of the Turkish version of The Neonatal Skin Condition Score (NSCS).
Method: This research was methodological design. This research was conducted in neonatal intensive care unit of one university hospital in Aydın. Data were collected between May and November 2009 using a nonprobability sampling method, 61 newborns were taken into the research sample. Data were collected using a questionnaire to obtain the infants’ descriptive information and the Turkish Version of the NSCS.
Results: The Turkish NSCS’ validity (convergent validity) was examined by calculating the Pearson correlation coefficients. The correlations for the total score between observers varied between 0.72-0.88 which was found to be statistically significant. The tool's reliability was determined using internal group correlation coefficients and the Cronbach’s alpha (α) method: the consistency coefficient between observers for the total score was 0.94 and for each item varied between 0.92 and 0.94 and reliability coefficients between 0.10-0.18 was found.
Conclusion: This study showed that the validity of the Turkish version of the Neonatal Skin Condition Score. Inter-observers reliability coefficient of the Turkish version of the scale was the sufficiently reliable. But, the internal consistency coefficient was low.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Editöryal
Yazarlar

Hüsniye Çalışır

Seher Sarıkaya Karabudak

Funda Güler

Nuray Aydın

Münevver Kaynak Türkmen

Yayımlanma Tarihi 28 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çalışır, H., Sarıkaya Karabudak, S., Güler, F., Aydın, N., vd. (2016). YENİDOĞAN CİLT DURUM SKORU TÜRKÇE FORMUNUN GEÇERLİK VE GÜVENİRLİĞİ. Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi, 5(1), 9-15.