Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

PREEKLAMPSİ TANILAMA, DEĞERLENDİRME VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 2, 59 - 65, 28.02.2012

Öz

Preeklampsi, maternal mortalite ve morbidite, perinatal ölüm, erken doğum ve inrauterin gelişme geriliğinin temel nedenleri arasında yer almaktadır. Preeklampsinin önlenmesinde ve tedavisinde ilk adım erken tanı, ikinci adım ise preeklampsinin doğru bir şekilde yönetilmesidir. Hemşireler preeklampsinin tanılanması, değerlendirilmesi ve yönetiminde kritik bir role sahiptirler. Hemşirelerin güvenli hasta bakım yönetimini sürdürebilmeleri için preeklampsi tanılama, değerlendirme, komplikasyonları önlemede nasıl bir hemşirelik bakımı uygulaması gerektiğini bilmeleri gerekmektedir. Anne ve bebek sağlığını etkileyen önemli bir sorun olan preeklampsinin yönetimi için hemşirelere rehber olabilecek güncel literatür gözden geçirilmiştir. Bu makalenin amacı, preeklampsinin tanılanması, değerlendirilmesi ve yönetimi ile ilgili çalışmaları incelemek ve literatürdeki güncel bilgilere dayanarak hemşirelik bakım uygulamalarına temel oluşturacak önerilerde bulunmaktır.

Preeclampsia: Diagnosis, Assessment and Nursing Management

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 2, 59 - 65, 28.02.2012

Öz

Preeclampsia is among the main causes of maternal mortality and morbidity, perinatal death, premature birth and intrauterin growth retardation. The first step in the prevention and treatment of preeclampsia is early diagnosis, in the second step is to manage preeclampsia correctly. Nurses can play a critical role in diagnosis, assesment and management women at risk for preeclampsia. Nurses must understand the assessment, management, recurrence risk, and long-term implications of preeclampsia to participate fully in a management plan that promotes safe patient care. This article, which is a major problem affecting the health of mother and baby for the management of preeclampsia the current literature is reviewed, that can guide nurse involved in family health centers. The purpose of this review, preeclampsia early diagnosis, assessment and review related studies about management and on the basis of literature innovations to update the knowledge of nurses.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yeter Durgun Ozan

Merve Ertuğrul

Hülya Okumuş

Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Durgun Ozan, Y., Ertuğrul, M., & Okumuş, H. (2012). PREEKLAMPSİ TANILAMA, DEĞERLENDİRME VE HEMŞİRELİK YÖNETİMİ. Cumhuriyet Hemşirelik Dergisi, 1(2), 59-65.