Aim: The study aimed to determine perceived job and income insecurity with working conditions such as working hours, workload, leave of absence, unionization, night shifts of nurses working in private hospitals.
Method: The universe of the descriptive study (N=2477) comprised the nurses working in private hospitals in Istanbul, the sample consisted of 338 nurses who volunteered to participate in the study, and working in 20 different private hospitals. The data were collected through face-to-face interviews with the participants using a questionnaire form including 39 open-ended or closed-ended questions. In the statistical analysis were used percentage, arithmetic mean and the Chi-square test of significance.
Results: Ninety-one percent of the nurses were female, 27.3% were 23-26 age groups, and 60.1% graduated university degree. The reasons why they worked in a private hospital were because they were not appointed in public hospitals or because they expected a higher wage and better working conditions in private hospitals, respectively. Only one participant was a union member. One third of the participants worked 55- 60 hours weekly. Sixty-five percent of the nurses had irregular working hours, 94.1% had a high workload, and 84.6% had many night shifts. The perceived income insecurity among the participants was almost twice as much as the perceived job insecurity. These two perceptions were higher among male nurses, among the graduates of health vocational high schools, among those without an employment contract, and among those who were not satisfied with their working conditions. There is a statistically significant difference between both perceived income insecurity and perceived job insecurity with satisfaction with working conditions (p=0.000, p=0.000). Also, these two perceptions were also higher among those who perceived their health as bad, among those who had a medically diagnosed illness, and those who experienced a work accident over the previous year. Still, one third of the nurses were satisfied with their working conditions and 69.1% perceived their health as “good”.
Conclusion: The working conditions of a big majority of nurses working in private hospitals are so poor as to pose a threat for their health and social lives.
Amaç: Bu çalışma, özel hastanelerde çalışan hemşirelerin algılanan iş ve gelir güvencesizliği ile çalışma saatleri, iş yükü, izin, örgütlenme, nöbet durumu gibi çalışma koşullarını belirlemeyi amaçlamıştır.
Yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmanın evrenini İstanbul’daki özel hastanelerde çalışan hemşireler (N=2477), örneklemini ise bu hastanelerin 20'sinde çalışan ve bu çalışmaya katılmayı kabul eden gönüllü 338 hemşire oluşturmuştur. Veriler, açık ve kapalı uçlu 39 sorudan oluşan soru formunun hemşireler ile yüz yüze görüşülmesiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzde, aritmetik ortalama ve ki kare önemlilik testi kullanılmıştır.
Bulgular: Hemşirelerin %91.1’i kadın, %27.3’ü 23-26 yaş grubunda ve %60.1’i lisans mezunudur. Özel hastanede çalışma nedenleri sırasıyla; kamuya atanamama, daha olumlu çalışma koşulları ve daha yüksek ücret beklentisidir. Sadece bir hemşire sendikalıdır. Her üç hemşireden birisi haftada 55-60 saat çalışmaktadır. Hemşirelerin %65’inin çalışma saatleri düzensiz, %94.1'inin iş yükü yoğun ve %84.6'sının nöbet sayısı fazladır. Hemşirelerin gelir güvencesizliği algısı iş güvencesizliği algısından yaklaşık iki kat daha yüksektir. Bu iki güvencesizlik algısı; erkeklerde, sağlık meslek lise mezunlarında, sözleşmesi bulunmayanlarda ve çalışma koşullarından memnun olmayanlarda daha yüksektir. Hemşirelerin çalışma koşullarından memnun olma durumu ile gelir ve iş güvencesizliği algısı arasında istatistiki bir fark bulunmuştur (p=0.000, p=0.000). Yine bu iki güvencesizlik algısı; sağlığını kötü algılayanlarda, tanılanmış herhangi bir hastalığı olanlarda ve son bir yılda iş kazası geçirenlerde daha yüksektir. Bunlara karşın, her üç hemşireden birisi çalışma koşullarından memnun olup, %69.1’i sağlığını “iyi” olarak algılamaktadır.
Sonuç: Özel hastanelerde çalışan hemşirelerin büyük bir çoğunluğunun çalışma koşulları, sağlık durumlarını ve sosyal yaşamlarını tehdit edecek düzeydedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 3, 2013 |
Published in Issue | Year 2013Volume: 2 Issue: 1 |